در باب مهمترین خواست

ساخت وبلاگ
در باب مهم‌ترین خواست

 

بهزاد قلی‌پور
 March 2018
ـــــــــــــــــ

 

اگر در دنیا تنها به یک امر مطلق قائل باشیم، آن – برای جانِ آزاده (1) – این است:
فراتر از خود رفتن
شکوفا کردنِ درونی‌ترین و اصیل‌ترین (؟) خواستِ خود
آنی که «هستیم»، شدن

 

رشد دیگران را بر بالندگی خود ترجیح ندادن: هر چند که تقابل میان خود و دیگران به‌ندرت تقابلی اصیل و واقعی است و غالبا بزرگ‌ترین سدّ در برابر خودشکوفایی ما خودِ ماییم نه دیگران. همچنین باید گفت که اساسا والاترین شیوه‌ی کمک به دیگری، کمک به خود است.

 

چکیده‌ی سخن راهگشای نیچه برای گذار از عوارض پوچ‌گرایی همین است. هایدگر نیز با این‌که معتقد است پوچ‌گرایی درمان عمومی ندارد و هر کس باید راه چاره‌ی ویژه‌ی خویش را بیابد اما به قول آبراهام مزلو: اگر آگاهانه طرحی درافکنده‌اید که از آنچه در توان شما ست کم‌تر باشید به شما هشدار می‌دهم که تا آخر عمر ناشادمان خواهید بود.

 

مطلقاْ هیچ چیز دیگری نمی‌تواند متفکر (2) را از غلبه‌ی مزمنِ کاهلی، بیهوده‌سپری، حقیرشماری و پوچ‌گرایی خاص او نجات دهد. در جذابیتِ فریبنده‌ی شیاع همگانی [همگانیّت] افتادن – یا همان میانمایگی – برای یک متفکر از هر خطر دیگری ویرانگر تر است. تهدیدی ست علیه ریشه و بنیانِ اندیشمند-بودگی او.

 

بار سنگینِ درونی‌ترین نارضایتی خویش را تا آستانه‌ی مرگ بر دوشِ نحیفِ اندیشمند حمل کردن؟! چگونه می‌توان زیر بار آن لِه نشد؟ باز یکه پاسخ ممکن‌اش همان است: یک بار برای همیشه، تصمیم گرفتن در برابر تکلیفِ سترگِ «فراتر از خویش رفتن»، که طبعاْ عزمی جزم‌تر از آن‌گونه تصمیم‌گیری‌های مرسوم می‌طلبد که مدام در انتظار فردا یا شنبه‌های بعدی می‌ماند. در تصمیم‌گیری در برابر این تکلیف بزرگ و بنیادین، عُمر آدمی [و مفهوم عام زمان] باید به کناری نهاده شود. حتی اگر تنها یک روز از عمر باقی مانده باشد چنین تصمیمی برای متفکر (جانِ آزاده) به مثابه‌ی مهم‌ترین شرطِ تعیین‌کننده‌ی اصالتِ متفکر بودن او ست.
پس بسنجید که هستی چگونه می‌تواند بر سر آدمی خراب شود اگر ..

 

- ادامه در یادداشت‌های شخصی...

 

 

فلسفه و اندیشه: https://t.me/joinchat/AAAAADwSH8Hmg0dNyE883w

 

1. وصف ویژگی‌های جان آزاده را بخوانید در: https://t.me/behzad_gholipour/2155
2. بشرطی که متفکر را نه از آثارش بشناسیم و نه از عملکرد اش! این‌ها هیچیک جزو نشانه‌های اصیل تفکر نیست.

 

 کپی بدون ذکر نام و منبع منتشرکننده (آدرس وبلاگ یا کانال تلگرام) مورد رضایت من نیست

فیلسوفانِ نُنر!...
ما را در سایت فیلسوفانِ نُنر! دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : behzadgholipour بازدید : 92 تاريخ : چهارشنبه 17 بهمن 1397 ساعت: 20:58